Hjem » Diverse » Bloggen » Hva mener du? – Skal jeg flytte til WordPress?

Hva mener du? – Skal jeg flytte til WordPress?

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

Skal jeg flytte til WordPress?

I dette innlegget får du bli med meg å ta en beslutning! Hva slags beslutning tenker du? Joda; du kan hjelpe meg å bestemme om jeg skal flytte til WordPress, en annen bloggplattform eller bli på Blogg.no!

Når man oppretter seg blogg er det flere ting som du må tenke over. Som for eksempel hvor du skal ha bloggen din. Jeg bestemte meg for når jeg startet Quenderin å begynne hos Blogg.no. Men jeg tror tiden er modem for å flytte til et nytt sted! Om du lurer på hvor du skal ha bloggen din og/eller om også du skal flytte passer dette innlegget flott for deg!

Det er fordeler og ulemper med alle bloggplattformer. Jeg vil gå gjennom noen av dem her. For ordens skyld begynner vi med blogg plattformen som bloggen min først befant seg på; altså Blogg.no!

Blogg.no

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

Fordeler:

De fordelene du legger aller mest merke til på Blogg.no av fordeler er nok «fellesskapet» på Blogg.no. Man kan følge andre bloggere enkelt, og får da nye innlegg fra dem direkte på hjemsiden her på Blogsoft. Se på bildet under (bare hyggelig til dere som er med på bildet ???)

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

I tillegg til dette er jo selvfølgelig alle topplistene en viktig fordel (for de som ender opp der selvsagt, noe som ikke skjer for alle). Ellers er hastags også en viktig ting å nevne. Eksempler på dette er #Blogg #Blogging #Bloggere #Bloggplatform. Du kan trykke på lenkene, og deretter komme til en liste over alle innlegg som inneholder disse hastagsene. (forøvrig er dette systemet også en ulempe da noen bruker alle mulige hastags, også noen som ikke passer til innlegget, de spammer altså hastags).

En annen ting som også kan være nyttig på Blogg.no er hele Bloggshouts-systemet, hvor man betaler mellom 15 og 45 kroner for en plassering på enten #Bloggno #Nettavisen, #Side2 eller #Side3, noe som trekker mange lesere.

NB: Det er diskuterbart om Bloggshouts-systemet faktisk er en fordel, da vi som bloggere aller helst ønsker trofaste og aktive lesere (tilbakevendende), og det er ikke nødvendigvis denne typen lesere du vil få ved bruk av det systemet.

En annen fordel er jo hvor lett det er for bloggere å kommentere på andres blogger, og spesielt hvordan det dukker opp

Ulemper:

Blogg.no har store begrensinger på funksjonalitet, og det er til en viss grad vanskelig (om ikke umulig) å gå utenfor begrensingene. For eksempel kan du ikke ha utvidelser, slik som WordPress og flere andre bloggplatformer har, og som nettopp utvider funksjonaliteten på bloggen. I tillegg til dette ligger bloggen på et sub-domenet under blogg.no, som virker veldig uprofesjonelt. 

En annnen ulempe (for noen) med Blogg.no er at blogg.no (som forøvrig er en bloggplattform eid av Nettavisen er at plattformen har fortjent og ufortjent fått ett rykte om å være plattformen for rosabloggere(ikke at de nødvendivis er noe dårligere eller verre enn andre bloggere). 

En stor og viktig ulempe med Blogg.no, som alle bør tenke på er det faktum at Blogg.no er bloggplattformen som er mest populær for unge under 20 år, og disse kan være fryktelige når det gjelder kommentarer (ikke at de eldre nødvendigvis er noe bedre). Det er ikke en ukjent sak at mange bloggere, store som små har sluttet på Blogg.no (og også med å blogge generelt) pga. veldig ille og uvennlige kommentarer. Samtidig er det også for noen bloggere vanskelige å få seriøse kommentarer, som også kan gå hardt innpå bloggere. 

En viktig ting med Blogg.no som alle må tenke på er at det er en rekke ulemper når det gjelder kommentarer. I all hovedsak er det unge som både blogger og leser/kommenterer på Blogg.no, gjerne i alderesgruppen 14-29 (og yngre). Dette har gjort at Blogg.no har fått et både fortjent og ufortjent rykte som et oppholdsted for «rosabloggere» noe som gjerne resulterer i at kommentarfeltet til bloggene er fulle av uvennlige kommentarer som innholder alt fra nærmest dødstrusler, misunnelse og syrlige kommentarer. 

En ting som er veldig negativ for lesere når det gjelder Blogg.no er reklamen. Alle gratis bloggplattformer setter forståelig nok reklame ut på bloggene, men Blogg.no sine reklamer er virkelig av den ille typen. De har en stort reklamebanner på toppen, som har en høyde på mellom 100-300 piksler, og som fyller hele skjermbredden. Slik som den dere ser under her (100×161):

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

Reklamen plasserer seg også på faste steder, og forholder seg verken til innholdet eller designet på bloggen din, noe som resulterer i at bloggene på Blogg.no ser forferdelige ut. Så lenge man ikke har en Adblocker i hvert fall! Man kan betale bort reklamen, men dette er rådyrt i forhold til de andre bloggplattformene, med en pris på flere tusen kroner. 

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

WordPress.org

Har valgt å droppe WordPress.com, da det for det meste har samme ulemper som Blogg.no. Så da går vi rett på WordPress.org!
WordPress.org er en bloggplattform som du selv hoster på et webhotell. Du kan forøvrig se en video av forskjellene mellom de to under:

Og på under er et bilde fra WPBeginner som sammenligner de to:

Hva mener du? - Skal jeg flytte til WordPress?

Men, over til WordPress.org!

Fordeler:

Her snakker vi virkelig saker! WordPress.org er som sagt på eget domene samt eget webhotell. Og dette resultere blant annet i at du har langt mer frihet til å tilpasse bloggen din akkurat slik som du ønsker å ha den, både med WordPress.org sine eksisterende funksjoner, som allerede dekker ganske mye, og de meste av alt Blogsoft har å by på. I tillegg til dette får du det som jeg anser som WordPress sitt gull-element: Utvidelser!

Utvidelser er noe du installerer på bloggen (slik som programmer på PC og apper på mobil), og legger til nye funksjoner på bloggen. Det finnes utvidelser for nærmest alt du kan få bruk for (og mye som bare er morro). Det er over 40.000 utvidelser for WordPress. Mulighetene er uendelige, og det er i stor grad bare din egen fantasi som setter grenser på hva du kan gjøre!

En annen ting som er viktig med WordPress.org ovenfor Blogg.no er at SEO er mye enklere på WordPress.org, du har mye bedre muligheter med å endre på det her enn på Blogg.no. Og god SEO er utrolig viktig for å få nye lesere til bloggen via søk.

I tillegg til utvidelser er temaer også en stor og viktig fordel og grunn til å bruke WordPress. Det er forøvrig en stor forskjell på det vi kaller tema på blogg.no og tema på WordPress. Mens temaer på Blogg.no utelukkende endre utseende og oppsett på bloggen, kan temaer på WordPress endre langt mer enn bare utseende. Til en viss grad kan den også legge til funksjoner. Temaer kan i tillegg også i stor grad justeres enda mer. Det fines tusenvis på tusenvis av temaer, gratis såvel som betalt. Ettersom WordPress er «åpen kode» er det tusenvis av muligheter, ikke bare innenfor utvidelser og temaer, men også ellers!

Folka bak WordPress.org estimerer at rundt 27% av alle nettsider er laget ved bruk av WordPress. Dette gjør at WordPress plattformen er den mest populære og mest brukte i hele verdenen, og dette i seg selv sier jo hvor bra WordPress faktisk er. 

Ulemper

Selv om WordPress.org i seg selv er gratis, så må du skaffe deg et domene og webhotell som kan koste litt. men dette kan du få for maks 60 kroner per måned hos https://www.domeneshop.no, som jeg for et par uker siden kjøpte. Du kan finne webhotell her: https://www.domeneshop.no/webhotel
(PS: Ingen av lenkene over er annonse-lenker!)

WordPress kan til en viss grad være mer komplisert enn Blogg.no for nye bloggere. Det er dermed et fint utgangspunkt at man starter sin første blogg på Blogg.no, om man ikke allerede fra start trenger en eller flere funksjoner som Blogg.no ikke har.

Men en viktig ting når ting er komplisert, er å ikke holde seg unna dem utelukkende fordi de er komplisert. Jo mer du gjør lignende ting, jo flinkere blir du, og jo flinkere du blir, jo lettere blir lignende ting. Man lærer ved stadig prøving og feiling. Og så plutselig så feiler du ikke lenger! 🙂

Resten av ulempene med WordPress, er mangelen på noe som ligner på blogg samfunnet/felleskapet til Blogg.no. Du har ikke noe toppliste, eller noe hsttags som verken bloggen eller blogginnleggene dine kommer opp på. Og dette kan redusere antall lesere du får. Du har heller ikke mulighet til å benytte deg av Blogg.no’s Bloggshouts funksjon, men det kan diskuteres om de er en ulempe eller en fordel.


Oppsummering + litt til

Som dere ser, det er fordeler og ulemper med begge. Hva mener dere?
Bør jeg forbli på Blogg.no? Eller er tiden kommet for å flytte til WordPress (eller en annen bloggplattform, i så fall hvilken)?

Del meningen din i kommentarfeltet under da vel! 🙂

PS: Ønsker å bruke muligheten til å informere om at jeg nylig opprettet to Facebook grupper. Begge gruppene er for både bloggere og lesere, og er temaspesifikke. Den ene gruppen er for Underholdnings interesserte bloggere og lesere, mens den andre er for Teknologi interesserte bloggere og lesere.

Underholdningsgruppen finner du her.

Og Teknologi gruppen finner du her.

Du kan være trygg på at du kun vil få innlegg innenfor de spesifikke temaene i gruppene. Så du trenger ikke bekymre deg over spam. 🙂

Hilsen Marius