Hjem » Teknologi » Guide: Hvordan få mest ut av Google Chrome

Guide: Hvordan få mest ut av Google Chrome

Guide- Hvordan få mest ut av Google Chrome

Hvordan få mest ut av Google Chrome

Dette innlegget er det første i en rekke innlegg om hvordan du kan få mest ut av Google Chrome. Det første innlegget dekker de mer generelle tingene om Chrome, som for eksempel synkronisering, flere profiler med mer. Senere vil jeg skrive om utvidelser som man kan ha på Chrome. For deretter å avslutte med noen siste tips, som for eksempel tema for Chrome. 

Om du ikke allerede har nettleseren kan du installere den her.

Ting du bør gjøre med en gang

Med en gang du har installert programmet er det noen ting du bør gjøre for å få den beste opplevelsen. Hovedsakelig gjør du disse endringene i Chrome sine innstillinger. Du kan komme til innstillingene ved å få aktivert nedtrekksmenyen ved å bruke en av følgende tastekombinasjoner for deretter å trykke innstillinger:

Eller denne tastkombinasjonen (begge to gjør nøyaktig det samme….).

Eventuelt kan bare trykke her, så kommer du også rett til innstillingene.

Logg inn på en Google Konto – Synkronisering

Når du er på innstillingssiden så bør den første tingen du gjør er å logge inn på Google kontoen din, om du ikke har kan du enkelt opprette en ny konto. Det er flere grunner til å logge inn på en Google konto på Chrome, den aller største og «viktigste» er at man ved å logge inn, får alle bokmerker synkronisert automatisk til eventuelle andre enheter som du bruker (på den samme kontoen).

For eksempel, om du lager et bokmerke til bloggen min på PCen din, men også har en iPhone (eller en hvilken som helst annen smarttelefon som har Chrome som en app, og logger inn på den samme Google kontoen din i nettleseren på mobilen din, vil et bokmerke for bloggen også være der. Dette gjelder bokmerker så vel som innstillingene til nettleseren, utvidelser, åpne faner (på alle enheter), autofyll-informasjon, loggen/historikken din, og ikke minst alle passordene som du lagrer blir også synkronisert tvers over alle enhetene.

%image_alt%

Om du er spesielt interessert i personvern og sikkerhet, kan du kryptere all synkronisert data med et eget passord. Du kan både kryptere og endre hva du ønsker synkronisert (standard er at alt er synkronisert) ved å trykke på «Avanserte synkroniseringsinnstillinger» (se bildet under).

%image_alt%

Importering av bokmerker

Den andre tingen du bør gjøre rett etter å ha installert nettleseren er å eventuelt importere bokmerker og innstillinger fra nettleseren du brukte før. Chrome har mulighet til å importere fra Internet Explorer, Microsoft Edge, Firefox, Opera, Safari samt HTML-film med bokmerker. Du importer ved å trykke på «Importer bokmerker og innstillinger» for deretter å velge nettleseren og det du ønsker å importere, når du er ferdig med å velge trykk «Importer».

1. 
%image_alt%

2. 
%image_alt%

Utvidelser

Den andre største og viktigste funksjonen til Chrome er utvidelser, og det er her mulighetene for tilpasning av nettleseren er til en stor grad uendelig, takket være over 50.000 utvidelser, det er bare å bade i både utvidelser og muligheter for tilpasning. Jeg kommer ikke til å anbefale utvidelser i dette innlegget, dette vil jeg gjøre fordelt på flere innlegg fremover.

Eksempler på ting du kan få til ved bruk av utvidelser er blant annet til stor grad fjerning av mesteparten av reklame på nettsider, varsler ved nye mailer til Gmail kontoen din, bedre historikk logg, bedre bokmerkeoversikt, en morsom og kanskje ikke så morsom funksjon er muligheten til å se tidsbruk på nettsider og mange flere funksjoner. Hvis dere er på jakt etter utvidelser med funksjoner er det bare å spørre i kommentarfeltet, så skal jeg se på det, og ta med utvidelsen(e) i en av oversiktene over utvidelser.

Andre innstillinger

Gå til bunnen av siden og trykk på «Avanserte innstillinger», under overskriften «Personvern» ser du flere ting du kan aktivere/deaktivere, jeg personlig har haket alle disse, men om du er en av de som er spesielt interessert i personvern, kan du eventuelt hake av instillingene som jeg har merket av med, forslagstjenesten og automatisk sending av bruksstatistikk og programstopprapporter til Google. Helt nederst vil du finne to andre innstillingene, jeg personlig har haket av disse, spesielt den siste om maskinvareakselerasjon vil gjøre nettleseren kjappere, den andre innstillingen (kjøring av bakgrunnsprogrammer når Chrome er lukket) kan f. eks. gjøre at du fortsatt får varsler og slikt selv om Chrome er lukket. Dette vil resultere i at en (eller flere) Chrome prosesser kjøres i bakgrunnen, deaktiver dette om du har problemer med treg PC.

%image_alt%

Profiler

Profiler er i mitt syn en av Chrome sine nyttigste funksjoner som jeg bruker aktivt. Til tross for dette er det kanskje ikke alle som er klar over at funksjonen faktisk eksisterer, og da er det på høy tid at vi endrer dette, eller hva? 🙂

Funksjonen lar meg opprette flere enn én «bruker» eller «profil» på Chrome. Hver profil har sine egne bokmerker, sin egen historikk, sine egne utvidelser med mer. Det er nesten slik at man kan si at de er to helt forskjellige nettlesere.

Jeg bruker denne funksjonen aktivt selv. For eksempel så har jeg en Chrome profil for Quenderin (og her gjør jeg alt som er relatert til bloggen, og det er også her jeg har alle bokmerker relatert til bloggen/bloggingen. Ellers har jeg en privat og en skole profil. Profilene forstyrrer eller påvirker heller ikke hverandre, de er helt og fullstendig uavhengige av hverandre. 

På hver profil logger man inn i en Google konto. Chrome profilen blir da knyttet til denne kontoen, og all nettleserdata blir synkronisert opp mot Google sine servere (om du ønsker dette). Dermed har jeg logget meg inn og knyttet Privat profilen min til Privat mailen min, og skole profilen til skolemailen og Quenderin profilen til bloggmailen. 

Forskjellige profiler for forskjellige situasjonene/gjøremål kan gjøre det lettere å fokusere på det du ønsker å jobbe med, og ikke minst lettere å finne bokmerkene som er aktuelle for det du gjør.

Hurtigtaster & Snarveier

Google Chrome har flere måter for å effektivisere bruken din. De aller mest nyttige og populære er disse:

= Åpner et nytt Chrome vindu

= Åpner en ny fane

= gjenoppretter den siste fanen som du lukket

= Gå til neste fane

+ [19] = bytter til den valgte fanen på fanelinjen, åpner den siste fanen, uansett hvor mange faner du har

øyreklikk (mus) = Åpne link i ny fane

øyreklikk (mus) = Åpne link i nytt vindu

= flytter fokuset på søkelinjen (alt tekst du skriver nå vil bli skrevet i søke/adressefeltet

= Lag et bokmerke av siden du er på (i denne fanen)

= Lager en mappe med bokmerker av alle fanene du har åpne (i det vinduet)

= Åpner historikken/loggsiden

= Åpner nedlastingssiden

= Åpner bokmerkebehandling

= Slår bokmerker baren på og av

og/eller  = Åpner nedtrekksmenyen

= Åpner Chrome sin oppgavebehandling

= En kjapp metode for å endre aktiv Chrome profil. Velg profil med piltastene opp og ned, og deretter Enter.

 


Det var alt for denne gang, jeg vil i det neste innlegget om Google Chrome komme med tips for utvidelser under det første temaet! 

Har dere noen nyttige tips og triks for Google Chrome? Er det noe dere lurer på eller trenger hjelp med? Bruk kommentarfeltet da vel! Alltid hyggelig med kommentarer, jeg vil også alltid kommentere tilbake til de som har egne blogger.

Det er mulig jeg senere kommer til å gjøre noe lignende med Firefox, men da jeg personlig bruker Chrome mest, og det ser ut som dere (leserne) gjør det også bestemte jeg meg for å begynne den først.


Ønsker dere alle en flott uke, og en god mandag!

Som alltid, skriv eventuelle ønsker (og/eller meninger) i en kommentar,
svarer på alle kommentarer, og vil også kommentere tilbake (om man har blogg, selvfølgelig)

Hilsen Marius